Best Practice – Lightroom och Imagedesk

Här hittar du en handledning till hur vi rekommenderar att du mest effektivt arbetar med Adobe Lightroom och Imagedesk. En komplett handledning från fotografering till köpklar bild på din Imagedesk.

Snabb checklista


1. Importerar dina bilder i Lightroom och skapa samtidigt mallar för omdöpning av filer, din egen metadata och bildexport (behövs endast göras en gång)
2. Skapa en bildexportmall (behövs endast göras en gång)
3. Lägg till nyckelord
4. Ställ dina bilder i Lightroom
5. Exportera dina bilder från Lightroom
6. Öppna ditt FTP program, koppla upp dig mot din Imagedesk och ftp:a över bilderna
7. Öppna din webbläsare, logga in på din Imagedesk, och importera dina bilder via Importera.

Klart!

Nedan kommer en mer detaljerad genomgång av respektive punkt.1. Importera dina bilder och skapa mallar


1.1 Mall för Metadata

Börjar med att gå på file – import photos from disk och bläddra fram de bilder eller de mapparna du vill importera.
Du får nu upp en dialogruta där du kan ställa in med vilka inställningar du vill importera dina bilder:


Förstora

När du öppnar bläddarmenyn Template så kan du välja att göra en ny mall för att döpa om dina bilder genom att bläddra fram edit presets..


Du får upp en ny dialogruta för filöppning:


Förstora

Vi rekommenderar ett namn som är uppbyggt av ditt namn, datumet då bilden har tagits (YYMMDD) och de sista fyra nummren från ditt orginalnamn. Namnet kan då se ut så här:

Schreiner_071025_8695.dng

Du kan även välja att lägga till orginalnamnet i bildens metadata. Tryck på Done och namge mallen.


Gå nu till bläddarmenyn Metadata och bläddra fram edit presets.

Du får nu upp en ny dialogruta för att göra en mall för din metadata:


Förstora

Fyll i fälten med dina uppgifter och spara mallen. Om du importera bilder från samma fotografering så kan du redan nu lägga till lämpliga nyckelord. Tryck på Import i import-dialogrutan för att få in bilderna i Lightroom.

2. Skapa en mall för exporten av dina bilder till Imagedesk


När dina bilder har importerats så skapar du en mall för att exportera dina bilder till Imagedesk.

Gå till menylänken file – export för att få upp dialogrutan för bildexport:


Förstora

Använd samma inställningar som på bilden och gå på bläddarmenyn Preset för att spara din mall. Ett litet tips är att alltid använda samma mapp för de bilderna som ska till Imagedesk så behöver du inte ändra denna inställning.


3. Lägg till nyckelord till dina bilder


Nu är det dags att lägga till nyckelord till dina bilder. Det kan man göra på olika sätt. Det enklaste är att skriva nyckelorden rakt in i nyckelordsfältet men för dig som vill lägga upp dina nyckelord på flera språk och/eller använder ofta återkommande nyckelord så kan det vara smart att skapa egna nyckelordsuppsättningar. Läs gärna mer om nyckelord och nyckelordsuppsättningar i Lightrooms egen handledning.


4. Ställ dina bilder i LightroomFörstora

Det spelar ingen roll om du har RAW filer eller andra format. Du kan justera och jobba med alla sorters filformat i Lightrooms RAW konverterare som för övrigt är samma konverterare som den som är inbyggd i Photoshop.
Obs! När du är klar med att ställa dina bilder så behöver du inte spara bilderna eftersom Lightroom sparar ändringarna för bilderna automatiskt i sitt eget bibliotek.


4. Exportera dina bilder från Lightroom


Nu när dina bilder är omdöpta, redigerade, försedda med nyckelord och metadata så är de klara för att lägga ut på Imagdesk. För att göra det så måste du dock först exportera de från Lightroom för att sedan kunna importerar de till Imagedesk.

Markerar de bilder du vill lägga ut på Imagedesk, högerklicka, och välj sedan Export – Imagedesk (Eller det namnet du döpte din mall till) från listan.

Bilderna hamnar nu automatiskt i den mappen du angav när du gjorde exportmallen.


6. FTP:a över dina bilder


Öppna ditt FTP program och ladda upp bilderna till din Imagedesk.


Förstora

7. Import till Imagedesk


Logga in på din Imagedesk och välj menyvalet Importera.


Förstora

Verifiera att du har rätt inställningar (via fliken Inställningar)


Förstora

- Prislista: Ange prislista för de importerade bilderna
- Använd IPTC-information: Se till att du använder Ja (med UTF8-konvertering), eller Ja (med Latin 1-konvertering)
- Använd Location från IPTC? Vill du att den satta Location skall användas av Imagedesk? (Visas tillsammans med annan bildinformation)
- Använd Rating från IPTC? Väljer du Ja så kommer Imagedesk kunna sortera dina bilder efter din Rating.
- Färgrymd för uppladdade bilder: Har du laddat upp bilder i RGB så välj Använd inbäddad ICC-profil, har du laddat upp bilder i sRGB så välj sRGB. Detta valet styr hur tumnaglar och skissbilder skall skapas för att de skall blir så bra och korrekta som möjligt.

Klicka sedan på fliken FTP-arean och välj vilken folder du vill importera bilderna till. När du trycker på Din FTP-area så kommer du att se bilderna som du la på servern via ditt FTP program. Bocka för de bilder du vill lägga i mappen som du har bläddrad fram under Importera till folder och tryck på Importera.

Klart

Nu finns dina bilder i Imagedesk. Bilderna är i rätt format, försatt med nyckelord och metadata, färdiga för kunden att hitta via Imagedesks sökmotor.

Att tänka på innan du börjar lägga ut dina Bilder


Endast grundskärpa

Lägg endast på en väldigt försiktig grundskärpa eftersom du inte i förväg vet i vilken storlek kunden vill använda din bild. Att inte slutskärpa din bild i detta läge är viktigt för att inte begränsa användningsområdet för bilden senare. När kunden vet hur och i vilket format bilden ska användas så ska bilden optimeras för tryck och det är då slutskärpan läggs på.