Kollektioner, ljusbord och foldrar

Kollektioner, ljusbord och foldrar är väl en av de mer komplexa sakerna i Imagedesk. Här är en snabb översikt.

En bild kan bara ligga i en folder i taget, (precis som på din dator). Det finns två typer av foldrar Publika och Uppdrag. Bilder i uppdragsfoldrar visas INTE för en besökare. Vill du visa bilder från en uppdragsfolder för en kund så skapar du ett ljusbord med bilderna, och väljer sedan via Åtgärder - Tilldela till kund. Då kommer den kunden att se bilderna, men inga andra.

Ljusbord kan innehållet bilder från flera foldrar. Kollektioner är en "folder" där man kan lägga ett eller flera ljusbord.

En kollektion är till för att publikt visa upp olika ljusbord. Låt säga att du fotograferar sport och du presenterar dina bilder olika foldrar namngivna efter varje sport (fotboll, ishockey, innebandy, speedway etc). Nu vill du för dina besökare presentera dina bästa porträttbilder från dessa sporter. Då skapar du ett ljusbord och lägger porträttbilderna från respektive sport i detta. När du sparar ljusbordet så anger du också att det är av typen Kollektion. Detta innebär att ljusbordet kommer visas under Menyvalet Kollektioner. (Obs att menyvalet Kollektioner slås av och på via Inställningar - Externt utseende).